Sök
  • Pernilla

Placeringsakter

I tisdags var jag i radion igen, denna gången tillsammans med min syster Susanne och Mona-Lisa, som var först på plats. Och så Anette, vårdbiträdet som kom till sitt jobb på kirurgen dagen efter olyckan hade hänt. Tack till er alla för att ni var med och tack Hasse för ditt engagemang i mitt sökande. <3


Mina placeringsakter är skickade ifrån Region Kronoberg, från regionarkivet. Första dokumentet redogör för Barnavårdsombuds anteckningar för Pernilla Gustavsson (felstavat efternamn): "Begäran om placering ink. från bvn i Uppvidinge den 76-12-02 genom soc ass Ulla Karlsson". Så då har socialen begärt placering för mig, verkar det som. Detta är ju dryga två veckor efter olyckan. Jag tycker det är ganska snabbt efter ändå.


Nedanför begäran följer anteckningar i "kronologisk ordning": 1976-12-02 Ulla Karlssons vikare ska åka med oss barn för att besöka barnhemmet Arabo. Min syster ville inte och det är ju inte konstigt, så tidigt efter allt som hänt. Susanne måste vara som i ett töcken bara två veckor efter olyckan. Inget hem, ingen mamma och pappa...och ska försöka vara positiv inför ett besök i ett hem som inte ens skulle vara för evigt...


1976-12-13: Jan-Åke och Bosse har besökt barnen vid ett par tillfällen för att försöka konstatera hur man ev kan dela på barnen. Jan-Åker kommer fram till att den bästa lösningen är att vi ska få vara tillsammans, men att en av mina bröder får vara hos den familj han är hos direkt efter olyckan, vilket han själv ville.


..för att sammanfatta är min syster och min bror Per hos en granne i Nottebäck, jag är på sjukhuset och Roger hos en annan granne.


Vidare står det att min farfar Carl Gustavsson har ringt: farfar och mina tre fastrar vill att vi kommer till dem i Vara. Farfar har mycket kontakt med oss, enligt anteckningarna och han är och hälsar på mig på sjukhuset så ofta det går. Anteckningarna säger att farfar verkar vara väldigt snäll och rar och skulle önska att barnen fick vara samlade. Och han anser sig lämplig då han är far till fadern som omkom. De ska fråga oss barn vad vi anser om att komma till Vara till farfar och farmor och alla fastrarna.


Några vidare anteckningar varför vi inte kom till farfar finns inte i mina placeringsakter.


Jaha, vad hände egentligen... Det finns en Jan-Åke Jönsson på barnpsyk och psykolog Bo Särnsjö vad med om placeringen i Hultagård hos Eivor och Svante. Inga datum här. Beslutet att vi skulle hamna där finns inte bland anteckningarna. I Hultagård hamnade jag, Per och Susanne. Dock orkade inte fosterföräldrarna ta hand om oss barn, det var tydligen mycket med tre barn och problem med barnen. (sen följer sekretess). Och avslutas med att vi placerats på Arabo barnhem, med vädjan att få hjälp med observation av oss, om vidarebehandling inför ny placering.


Kvällen när vi, jag och Per, blev flyttade ifrån Hultagård var fruktansvärd för min syster. Den kvällen skulle Susanne på fest med kompisar och fast hon var ung ville hon sova över hos vänner. Men hon var beredd på att hon inte skulle få, då de varit så stränga alltid och aldrig lät henne göra något. Men denna gången när hon frågade svarade de att det gick så bra så. Susanne blev förvånad över svaret men blev så glad. Dagen efter när hon kom hem var jag och Per borta. När hon frågade var vi var fick hon bara svaret att de orkade inte med oss så de kom och hämtade Per och Pernilla. Susanne minns att det tog väldigt lång tid innan hon fick reda på var hennes småsyskon fanns. Varje gång vi pratar om det idag, blir min syster så ledsen. Det har satt djupa sår inom henne och det går inte att förstå varför vuxna människor kan göra så här mot barn..


1978 i oktober finns det anteckning om placering hos adoptivfamiljen i Grimmared, Varberg. Det finns inga utrednings anteckningar om hur lämplig familjen är.


..vänta på att Håkan Ax ska komma hem nu...


Nedan bild på mig, min bror Per och goa Farfar <3 Måste varit sommaren vi spenderade hos dem i Vara innan vi blev adopterade.


629 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

En andra chans

En början på boken jag så länge tänkt skriva, Början kommer här. Resten kommer i en bok, färdig någon gång i framtiden. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ En andra chans av Perni